sâmbătă, 6 aprilie 2013

Invitat printre viitorii "jurnalisti"!




      
 Dupa ce am prezentat premiantii celei de a doua editie a concursului interjudetean de jurnalism "Pamfil Seicaru ", sa prezentam cateva impresii culese din sala, fiind invitat alaturi de viitorii posibili jurnalisti.
 Dupa ce a fost prezentat juriul, "juratii" au fost rugati sa spuna cateva cuvinte despre materiale prezentate de concurenti. Profesorul Vasile Ghica incepe prin a spune ca a lecturat materialel cu mare placere, aducand felicitari organizatorilor, respectiv Casei de cultura, pentru ca " mentine acest frumos si ingenios concurs" Fiind si anul trecut in juriu, apreciez, a continuat vorbitorul, faptul ca acestea au fost in crestere valorica, avand o gama variata de subiecte, de la droguri, la religie, istorie , interviuri cu artisti etc. Recomanda insa mare atentie la scrieri, mai putine greseli de ortografie. Interesandu-se de interviuri, intreaba daca interviul cu Tudor Gheorghe este real, raspunsul elevului fiind afirmativ. In schimb, interviul cu Florin Piersic, a fost imaginar. Remarca pasiunea elevilor pentru jurnalism, dar spune ca " jurnalismul, acum, trece prin perioade dificile" !
  Jurnalistul Victor Cilinca spune ca au fost multe lucrari, subiecte interesante si , "nu vreau sa descurajez pe nimeni, dar, nu e obligatoriu sa faceti jurnalism "!Va recomand totusi, sa fiti cinstiti, sa va documentati cat mai bine, pentru ca, totusi, e o meseri frumoasa, dar sa stii sa ramai mereu cinstit "
 Scriitorul Aurel Bruma, incepe prin a spune ca " pana a ajunge jurnalist, e un drum lung, trebuiesc citite biblioteci intregi. Un gazetar, nu trebuie sa fie un papagal, el aduna minutios informatii si le combina creativ, Sa stii sa vorbesti si cu un taran care isi lasa jos sapa, dar si cu un profesor universitar. E o munca grea, dar frumoasa. Voi totusi, santeti o echipa care "are sansa viitorului"Am remarcat la voi dorinta de a face un document, o lucrare de valoare publicistica,
nu uitati ca intervievatul vi se spovedeste in direct "!Prezent la concurs, apreciatul profesor Radu Vladimir vorbeste despre necesitatea acestui concurs de jurnalism, aici, la Tecuci, mai ales ca avem in cadrul CNCH clase de jurnalism. Ne vorbeste apoi, cu mare bucurie, de faptul ca in CNCH, continua sa apara zilnic , publicatia "Jurnalul nostru ", cu adevarat , al elevilor.
 Poeta prof. Eleonora Stamate ii felicita atat pe organizatori cat si pe " doritorii de a face jurnalism"
 Jurnalistul Taqse Danaila, invita toti concurentii sa indrageasca aceasta frumoasa profesie.
 Dupa corectarea lucrarilor, dar inainte de premiere, scriitorul Aurel Bruma a spus :'Corectand lucrarile, am remarcat ca s-a respectat structura clasica dar, nu uitati, stirea nu e o poezie, nici un poem in proza, e o stire ce trebuie transmisa matematic. Victor Cilinca completeaza ".. trebuie sa cuprindeti totul in cateva cuvinte, de aceea, va invit sa cititi cat mai mult "
 Si daca am incheiat materialul anterior prin enumerarea premiantilor, consider normal sa numim si pe cei ce au pregatit concurentii, felicitandu-i si din acest colt de pagina : Profesorul Radu Vladimir -CNCH Tecuci, prof. Gabriela Matiu CN BPHasdeu Buzau,prof. Teodora Benz CN A.I.Cuza Focsani,prof. Ramona Mocanu CNVA Bacau, prof. Daniela Plaiasu CN Unirea Focsani, prof. Liliana Maxim - CNSH tECUCI, prof.  Ramona Palade Sitaru CNVA Bacau, prof. Vasile Leonte CN Costache Negri Galati, prof, V.Burlacu CNCH Tecuci, prof. N. Cupas CN Henri Coanda Bacau si prof. Carmen Antohe CN Targu Ocna.
 Sa mai mentionam faptul ca jurnalistul Tase Danaila, a oferit casigatoarei concursului, volumul sau de interviuri.
  Dupa decernarea premiilor, au mai fost cateva declaratii si pareri din partea juriului, pe care le consideram foarte importante. Asfel scriitorul Bruma Aurel a spus printre altele ; " ati fost cu totii foarte buni, dar, inca mai santeti in pupa, inca nu aveti aripile necesare pentru a va lua singuri, zborul. Mai aveti inca, nevoie, ca profesorii sa va stea in apropiere si mai ales, mai aveti nevoie sa cititi foarte mult" Profesorul Radu Vladimir apreciaza calitatea concursului , dar, recomanda o mai mare mediatizare a evenimentului, prin toate mijlocele posibile.
Profesorul Viorel Burlacu spune ca va incerca ca , incepand de anul viitor, acest concurs sa fie inscris in calendarul Ministerului Educatiei, sperand si sprijinul necesar .
   IANCU AIZIC .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu