marți, 2 aprilie 2013

Intre VITIMAS SI PENNY !

  Acum exact 6o de ani, mai precis in aprilie 1953, se deschidea cu foarte mare fast, o noua unitate socialista in orasul nostru, si anume Centrul Mecanic Tecuci. Era situat, ca si azi, pe str. 7 noienbrie nr. 2o, actualmente str. Gh. Petrascu, pe directia Hotel Turist spre Gara de nord. Conducatorul unitatii, cu origini putin rusesti, Ion Artimenko, a reusit in scurt timp sa-si formeze un colectiv de oameni priceputi , pornind la drum , aici urmand sa se repare tractoarele si masinile agricole de pe raza fostului judet Tecuci. Si lucrari erau din belsug, salariatii fiind foarte multumiti. Apoi, cu timpul, unitatea s-a transformat intr-o adevarata uzina purtand impozantul nume de " Uzina de fabricatii si montaje in agricultura " , pe scurt, UFRMA. Ulterior, extizandu-si zona de activitate, a devenit IMAIA, adica Int. Mecanica pentru agricultura si industrie alimentara, executand piese si instalatii pentru agricultura si indusrie alimentara, IVV-uri, fabrici de spirt si altele. Dupa despartirea ministerelor, unitatea producea numai pentru agricultura . adica IMA Tecuci. Cea mai lunga perioada de directorat, a fost cea a domnului ing. Mihalache Vasile, conducand unitatea peste 3o de ani. Unitatea avea comenzi si contracte cu unitati din absolut toata tara, dar si un remarcabil plan de investitii, aici fiind aduse cele mai moderne si performante masini unelte din tara si din afara. Zilele de salariu, 7 si 22 erau absolut sigure, banii fiind in permanenta in conturi. Se acordau anual prime si gratificatii, dar si excursii gratuite organizate de unitate. Dupa 1989, conform cerintelor, unitatea se transforma in VITIMAS,adica masini pentru viticultura. In 2003, conform directivelor, se trece la privatizare, si apare ca patron "miliardarul de carton ", Catalin Chelu, care le langa alte numeroase unitati, cumpara si Vitimas. In acelasi timp, neintersat de productie ci doar de castig, vinde partea din fata a unitatii pentru constructia supermaketului Penny, teren pe care obtine aproape cat a dat pe intregul Vitimas. Unitatea incepe sa-si restranga activitatea, ultimul director numit, ec. Lupea Costache, incercand din rasputeri sa revitalizeze activitatea, nu reuseste, Si astfel, recunoscuta unitate care ajunsese la 1.3oo de salariati, ramane doar cu 2-3 oameni, care sa mai stapaneasca ce mai era pe acel loc.
 Ca om ce am lucrat in aceasta unitate, aproape 4o de ani, venind la aceasta locatie cu diverse probleme, am ramas complet dezolat de ceea ce am vazut acum, pe acest loc. Firma totusi, mai exista, in partea stanga. In centru, o firma ne instiinteaza ca aici este "Expozitie de Mobila" iar in partea dreapta, inca mai troneaza firma
"Centru de incasare ", de la o alta unitate patronata de marele Chelu, Blue Telecom(Mega Galati)Firma de paza, din stanga unitatii, isi vede si ea linistita de lucru, dar vazand ca fotografiez, m-a informat ca " Nu am voie sa fotografiez", de parca ar fi nu stiu ce secret de stat aci. In schimb, la strada, firma PENNY ne informeaza de ceea ce se valorifica in interior, dar clientii, nu se prea ingramadesc.
 Imi aduc aminte, cand Vitimasul era in floare si aparuse "Marele PENNY", oamenii nu stiau unde se afla acest nou supermaket, reperul fiind - in curte la Vitimas" Azi, cand sant itrebat de mai tinerii orasului, ce este si ce a fost , si mai ales, unde a fost Vitimas- se rasounde simplu- La PENNY !
 Pentru ca, poate, asa e logic acum. Sa dispara o unitate profitabila, care avea asigurate l.3oo de locuri de munca. si sa apara un PENNY. Sa dispara.a fel ca IRA, ca FAM, ca fabrica de conserve si altele. Dar Penny, nu vinde suficient pentru ca, inca, salariatii de la unitatiile mai sus mentionate, disparute, inca ... nu au luat salariile !
 IANCU AIZIC 







 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu