sâmbătă, 6 aprilie 2013

Concursul interjudetean de jurnalism"Pamfil Seicaru"- editia a II-a - si-a desemnat castigatorii !

 Casa de Cultura a Municipiului Tecuci in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Galati, a organizat vineri 5 aprilie 2013, in sala "Studio", etapa finala a celei de a II-a editie a concursului interjudetean de jurnalism "Pamfil Seicaru"Manifestarea se inscrie ca o strategie de implicare in mod responsabil si competitiv a elevilor, in procesul de educatie, inclusiv prin exercitarea unuia din drepturile fundamentale ale omului, acela de a gandi si a se exprima liber. Criteriile de evaluare, au avut in vedere origanitatea, calitatea, cocizia si proximitatea informatiei, dar si stilul publicistic de scriere.
 La concurs, s-au inscris un numar de 49 de concurenti din judetele : Vrancea, Buzau, Bacau si Galati. In deschidere, profesorul Viorel Burlacu, a aratat faptul Tecuciul se numara printre putine colegii care au si clase de jurnalism, aratand apoi ca din cei 49 de concurenti, s-au triat cei cu media peste 9, ajungand asfel in finala 22 de elevi. A fost prezentat juriul format din scriitorul Vasile Ghica, jurnalistul Victor Cilinca de la cotidianul "Viata Libera" si scriitorul, poetul, jurnalistul si dramaturgul Aurel Bruma, presedinte al juriului. Au fost prezentati si partenerii media :TVR Iasi, Radio Iasi, cotidianul "Viata Libera", Radio Tecuci si Protecuci. Dupa prezentarea membrilor juriului, profesoara Doina Ojog a prezentat revistele tecucene in editie anastatica, vorbind despre "Provincia literara" si "Viata sufleteasca"dar reamintind si de faptul ca se lucreaza la reaparitia revistei "Freamatul"
 In continuare s-a prezentat filmul documentar "Calugarul alb", o productie I.B.S. Iasi- Internet Brodcast Studio- avand ca redactor coordonator pe Aurel Bruma, de fapt ce care a reusit acest excelent interviu cu sculptorul Aurelian Antal din Dorohoi,un material plin de pilde si invataminte. Sculptorul s-a intalnit cu mare Grigore Vieru la Toplita, ramanand coplesit de acest fapt "atunci, spune artistul, toata natura s-a adunat si a explodat in acest om "! Grigore Vieru a fost "uns", cetatean de onoare al Toplitei si acest lucru, spunea regretatul poet Grigore Vieru, alaturi de faptul ca a fost ales si Membru al Academiei Romane , " e pentru mine, mai mult decat un Premiu Nobel"!Statuia pe care i-am facut-o marelui Vieru, spune artistul plastic, "este o piatra care reprezinta un suflet, el pentru mine, are inima si pe partea dreapta "!!Dupa vizionarea materialului, profesorul Burlacu, apreciind aceasta realizare a scriitorului tecucean Aurel Bruma, a spus printre altele :"il consider pe scriitorul Bruma, un adevarat bijutier, el slefuieste bine cuvintele dandu-le forma si fond " S-a trecut in continuarea la cea de a treia proba a concursului, exercitiu jurnalistic, proba care avea sa dea, alturi de celelalte note obtinute, media finala pentru premiere. In acest timp, profesorul Viorel Burlacu a prezentat evocarea intitulata "Pamfil Seicaru- personalitate de prestigiu a culturii romane ', urmat de un material video intitulat :"Drumul eroilor", realizat de SC Culturala Dunaris Mehedinti, cu regerire la luptele din anul 1916, unde in armata condusa de generalul Dragalina, activa si sublocotenentul Pamfil Seicaru. De remarcat a fost si faptul in activitatea sa, literara, Pamfil seicaru a avut peste 2500 de articole si 1o volume de istorie.
 Toti concurentii au primit diplome de participare iar premiile au fost in valoare de 3oo lei-premiul I, 2OO lei -premiul II si 1oo lei premiul III.
 Dupa o atenta si minutioasa jurizare, au fost acordate urmatoarele distinctii ;
 Revista "Cronica veche" acorda elevei Alexandra Rogozaru, de la CNSH un premiu .Cotidianul "Viata libera", acorda premiul elevei Tania Andra Panaite de la CN "I.Cuza"Focsani iar TV IBS Iasi ofera premiul special elevului Petrea Paul de la Liceul "Henri Coanda"Bacau, alaturi de invitatia de a vizita studioul iesean.
 Mentiuni au obtinut ;Bulimar Lorelai - CNCH, Violeta Razmerita - CNCH  si Petrea Boghean de la liceul 'Vasile Alecsandri " Bacau. Premiul III a fost obtinut de eleva Alina Elena Stefan -CN "B.P. Hasdeu" Buzau". Premiul II- eleva Grigore Diana - CNBP Hasdeu Buzausi PREMIUL I -Raluca Ciobotaru CN "V. Alecsandri" Bacau.
   Cu opinii si impresii ale juriului, vom reveni intr-un material viitor.
   IANCU AIZIC


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu