luni, 1 aprilie 2013

Bogate activitati la Scoala gimnaziala "Iorgu Iordan" din Tecuci.

    La fel ca si celelate unitati de invatamant din tara, si la Scoala gimnaziala "Iorgu Iordan" din Tecuci, luni 1 aprilie 2013, a debutat saptamana "Scoala altfel" cu multiple activitati stabilite print-un bogat program inca de la data de 21 martie 2013. Am raspuns cu mare placere invitatiei de a participa la deschiderea acestor activitati si m-am prezentat la aceasta unitate de invatamant. Scoala care poarta numele marelui lingvist si filolog tecucean , Iorgu IOrdan ( 29 oct.1988-20 sept. 1911), cel care a fost membru titular al Academiei Romane si chiar vicepresedinte, este cea mai noua unitate scolara din Tecuci, data in folosinta in anul 1993. Scoala are un numar de 574 elevi, 24 de clase si un colectiv format din 36 cadre didactice.
   Manifestarea " In laboratorul unei carti - atelier de lectura si creatie", organizata in sala de festivitati, a fost deschisa de directorea scolii, profesoara Ecaterina Jalba, care dupa ce a consemnat debutul acestor activitati din saptamana, a arata ca acestea sant menite sa deschida o fereastra spre o lume noua, deschisa tuturor posibilitatilor de explarari. Dupa ce dimineata, mactiunile din programul "Sa stii mai multe, sa fii mai bun ", au inceput cu vizite la Biblioteca municipala, la Velpitar, Contec si activitati de educatie rutiera, iata-ne acum, "In laboratorul cartilor ". S-a aratat faptul ca invitatul special la acest atelier, poeta Angela Baciu, din motive obiective, nu poate participa la actiune, vizita urmand sa fie reprogramata. a urmat un frumos grup vocal, pregatit de doamna Marcela Calianu, prezentandu-ne melodiile "Limba romana" si "Santem romani mereu " Am apreciat munca depusa in instruirea acestor tinere talente de doamna Calianu, dar si bucuria ce si-o manifeastau elevii prin cantec. Costumatia acestora a fost impecabila. Parintii nu dovedeau sa faca poze micutilor , pentru amintiri ce vor dainui in timp. Doamna profesoara Jalba, a prezentat elevilor frumoase ganduri, pilde si invataminte, toate menite sa atraga cat mai mult elevii de limba noastra, de grumusetea acesteia. Din acestea am remarcat " Lectura ne invata a gandi ", "spune-mi cu cine te asociezi ca sa-ti soun cine esti" , " ca sa scriem despre ceva, trebuie sa cunoastem acel lucru foarte bine" si altele. Am facut cunostinta si cu micuta dar talentata poeta, Adina Tabacaru, autoarea deja a unui volum de poezii intitulat "Vis de copil", aceeasi cu apreciata interpreta a cantecului popular. Ea acum, ne-a citit proza, o frumoasa descriere a propriului ei "eu", cine sant si ce vreau. Eu sant eu, a spus Adina, inca mai dorm cu papusile de plus langa mine, imi e teama de filmele de groaza dar iubesc omul si natura" Foarte frumoase cuvinte !Revenita la microfon, profesoara Jalba ne-a citit despre asocierea cuvintelor "printesa si fluture", "aripa si lacrima" si in continuare a citit o poveste, sub forma interactiva, cu rugamintea ca finalul
sa fie efectuat de elevi. Si, 14 elevi, au venit cu finalurile vazute de imaginatia lor de copii. Juriul, ales de elevi si condus de profesoara Coman Laura, sefa catedrei de Limba Romana din scoala, a decis ca primul loc sa revina elevei Hurdubaie Andra, locul II elevei Ciocoiu Stefania si locul III elevei Sturzu Larisa. Doamna directoare a mai citit din cartea "Ce poti face cu doua cuvinte" pentru ca in continuare sa invite elevii sa citeasca propozitii cu jocuri de dictie din care nu au lipsit "Capra sare piatra" sau "Vulturul cu un pix in plisc" si multe altele unde, elevii sau au reusit , ori s-au incurcat dar totul spre deliciul spectatorilor. In final, am facu cunostinta cu o alta poeta micuta, Giulia Lovin, pomenindu-se si de Geta Mocanu.
 O manifestare placuta, reusita , pentru care eu, ca invitat la acesta actiune, tin sa aduc felicitari tuturor organizatorilor dar in special doamnei directoare Ecaterina Jalba, profesoarei Marcela Calianu si catedrei de limba romana, respectiv profesoarei Coman Laura. Aceasta pentru ca, la aceasta scoala se munceste serios si aici, Limba Romana, este cu adevarat "acasa "
IANCU AIZIC









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu